Advanced Search

Custom Search

Followers

Makin kerap berlaku Isu-isu Baru.

Perkembangan isu terbaru Negara hampir banyak yang berlaku dari semasa ke semasa. Tidak sempat pun untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sesuatu isu telah pun muncul sesuatu isu yang lain sekaligus membenamkan beberapa isu terdahulu daripada pemerhatian masyarakat.

Pendek kata, bagi mereka yang tidak cakna dengan keadaan semasa pasti akan ketinggalan daripada isu-isu yang ada kalanya dilihat perlu diketahui agar mudah memahami hikmah disebalik beberapa kejadian. Maka bermula dari hari ini, ramailah yang berubah angin yang mana dahulunya membaca surat khabar dan menonton berita, dua ke tiga kali seminggu bertukar kepada tiap-tiap hari melainkan bagi mereka yang memang tidak peduli dengan apapun yang berlaku.

Mungkin ramai yang lupa apa cerita kepada saudari Kartika kita yang masih tidak lagi dilaksanakan hukuman berikutan pengakuan beliau dalam kes minum arak di Cherating. Kes itu dilihat ditingalkan begitu jauh sekali sehingga apabila ditanya mengenai perkembangan isu ini kepada masyarakat umum spontan mereka berkata ”iye tak ye, apa cerita dengan Kartika tu ye?” atau pun begini ”lah, tak selesai lagi ke kes tu?”.

Kes itu dilihat memberi tekanan kepada Kartika sehingga menyebabkan berlakunya pergolakan rumah tangga beliau, tetapi hakikat itu ada, memang perkara itu belum pun selesai muncul pula isu-isu terkini yang berlaku dalam sekelip mata. Seperti biasa pengaruh media pula pasti akan meneruskan khabaran mereka mengenai isu-isu terkini, supaya rating penonton mereka terus setia bersama mereka dan pencapaian yang bagus sekiranya penonton bertambah.

Isu ini akan tenggelam satu demi satu, tidak bertahan lama di media perdana, mungkin paling lama adalah 3-4 hari, selepas itu terus tenggelam digantikan dengan isu-isu baru. Maka daripada itu bermulalah sebuah habit kepada masyarakat Malaysia iaitu sekadar mengambil tahu dan tidak mengambil berat.

Mungkin tidak kesemuanya sebegitu, tetapi jumlah mereka yang mengambil berat itu terlalu sedikit, bukannya mereka tidak mahu, tetapi kerana sumber berita berkaitan tidak lagi kelihatan, yang ada hanya isu-isu baru.

Persoalannya ialah bilakah isu itu akan diketahui akan perkembangan yang terbarunya? Jawapannya mudah sahaja, iaitu pada waktu ceramah-ceramah politik.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...