Advanced Search

Custom Search

Followers

Love is Loving.

Jika begitu kita perlakukan pada mereka, maka (tidak mustahil) begitu juga anak kita bakal lakukan pada kita, dan jika begini, maka beginilah

-Saya didatangi seorang ibu yang mohon supaya menasihati anaknya yang akan belajar di luar negara untuk bernikah dengan lebih awal-

Saya memuji pelbagai pihak yang cuba melakukan pelbagai aktiviti keremajaan, pemuda, belia atau apa juapun istilahnya untuk generasi kini yng banyak menghabiskan masa tidak tepat pada luangannya. Melepak, berdatting bahkan berdua-duaan sememangnya ia amat membimbangkan ibu bapa dan keluarga. Namun saya tidak menafikan ada juga jenis keluarga yang tidak mengambil kisah akan perihal anak mereka, ia, cuma segelintir.

Namun, apabila ibu bapa didesak untuk membenarkan anak-anak mereka nikah awal kerana untuk mengelak zina, maka tibalah saatnya tiang pernikahan itu terbina atas nafsu semata, jadi, di manakah selebihnya tujuan pernikahan itu diletak?

Ustaz, kaunselor, motivator atau apa jua jenis rundingan juga tidak patut jika memberi nasihat dengan meletak diri dan melihat dari kacamata sebagai remaja semata, sedangkan mengapa tidak melihat dari kaca mata bonda & ayahanda? 

Perasaan anak kita selami, tetapi perasaan bonda serta ayahanda dinodai. Apakah mereka masih lagi perlu mengorbankan diri untuk anak-anak sendiri? Sampai bila?

waAllahua'alam...


Larang dengan Hikmah

Larangan juga perlu hikmahnya

Assalamualaikum, salam sejahtera, apa khabar, lama benar rasanya tidak menulis entri untuk blog ini, barangkali buzzy mencari tarbiyah, tarbiyah hati, jasad dan minda. Kali ini, saya ingin berkongsi maksud disebalik larangan.

Sebenarnya, perkataan 'jangan' tidak memadai untuk menghalang sesuatu tindakan, kerana ia mempunyai dua maksud:

1- larangan yang berbentuk tetap iaitu tidak sesekali dibenarkan, sampai bila-bila, sehingga kiamat
2- larangan yang membawa maksud kurang sesuai atau bukan pada keadaannya

di dalam Islam juga ada istilah Haram Muabbad (selama-lamanya), dan Haram Muaqqot (seketika/mengikut waktu)

sebagai contoh, adik beradik kandung dan susuan, haram bernikah selama-lamanya, dinamakan muabbad

manakala adik beradik ipar, haram sementara atau muaqqot, ketika dia masih ada ikatan bersama dengan adik beradik kandung kita, maka kita tidak boleh bernikah dengannya, jika adik beradik kita terputus hubungan dengan dia (ipar) sama ada disebabkan kematian, atau kerana perceraian, maka pada ketika itu, kita dibolehkan bernikah dengan bekas ipar tersebut.

Inilah yang saya maksudkan dengan beberapa bentuk larangan yang perlu diperjelaskan,

1- Ketika kita melarang mereka bercinta ketika di alam persekolahan, kita kena menjelaskan, bahawa larangan bercinta itu bukan kerana rasa cintanya, tapi kerana keadaannya yang masih sekolah, dalam erti kata lain, 'rasa' cinta itu tidak salah, bahkan kita perlu meraikan sebagai tanda kemunculan hormon ke atas kedewasaan mereka, cuma umur persekolahan bukanlah waktu yang sesuai untuk bercinta, alam mereka membuatkan mereka belum sesuai untuk bercinta secara serius,

Ini perlu kerana, larangan tanpa penjelasan, mampu membuatkan mereka tersalah anggap, berkemungkinan mereka akan berfikir bahawa larangan kita terhadap cinta dua jenis itu seperti kesalahan, maka mereka akan mula mencari kasih sayang sejantina dan nauzubillah (mohon perlindungan Allah untuk dijauhkan) bercinta sesama jenis.

2- Seorang bapa mengherdik anaknya yang membawa pulang piala johan lumba lari dari sekolah, bahkan membawa pulang pelbagai sijil penyertaan luar kokorikulum ke rumah, bahkan turut membezakan dengan anak jiran yang membawa pulang kad kemajuan dengan rekod cemerlang, ia, ketika musim peperiksaan,

penjelasan sebegini juga perlu dilihat sebagai sesuatu yang serius, pada hemat saya, andai ingin melarang sekalipun, larangan untuk bersukan ketika itu perlu diperjelaskan kerana, tempoh peperiksaan, seperti tahun UPSR, PMR ataupun SPM fokus pada ulangkaji lebih diperlukan, jika tidak, mungkin anak itu tidak lagi bersukan berikutan beranggapan bahawa bapanya tidak suka dia aktif dalam bersukan.

3- Kita melarang seorang kanak-kanak yang nakal daripada bersikap aktif, itu juga dilihat kurang tepat, kerana kita seperti mengatakan bahawa nakal itu merupakan satu kesalahan yang besar, sedangkan nakal itu diperlukan untuk minda bergerak aktif dalam tempoh tumbesaran seorang kanak-kanak,

Sebaliknya, dalam sesuatu majlis, atau dalam upacara tertentu, mengatakan dan menjelaskan kepada si kecil ia waktu yang tidak sesuai untuk bersikap aktif dan memerlukan lebih kepada bersifat baik, cermat dan hormat adalah lebih tepat, kerana larangan tanpa penjelasan, membimbangkan ia akan menjadi individu yang penakut kerana sering diherdik akibat sikap nakal semulajadinya, dalam erti kata lain, mengawal kenakalan.

dan masih banyak diluar sana contoh-contoh yang boleh dan dapat kita perhatikan, dan ingatlah, berkata KURANG SESUAI adalah lebih mulia daripada mengatakan JANGAN pada perkara yang boleh diperimbangkan. Ia mampu mengurangkan salah faham.

waAllahu a'alam...


 

Telur di Hari Lahir.Isu sama, setiap kali menjelang pertengahan tahun, terutama bulan MEI isu telur bangkit, tahun depan pun barangkali apabila menjelang MEI status-status FB akan penuh dengan isu telur menyambut hari lahir, lalu berangkailah status-status dengan point dakwah, ukhuwah, open minded, maqosid dan macam-macam lagi. Mungkin barangkali kebanyakan dikalangan kita lahir di bulan MEI, atau kebanyakkan mereka yang lahir di bulan MEI yang banyak melakukan aktiviti telur-menelur ini. Hai, siapalah agaknya makhluk yang memperkenalkan aktivit menelur ni?

Sebenarnya ulama’ telah banyak membincangkan bab permainan dalam Islam. Permainan berunsur judi seperti main tikam-tikam tu haram, berunsur membazir ada keadaan dan tahap nilai bazirnya yang perlu di kira. Sepakat ulama mengatakan bahawa permainan sunnah hanya tiga, iaitu memanah, berkuda dan berenang. Adapun permainan-permainan lain hanya mengikut waqi’ masyarakat.

Kalau nak kata membazir pula, hurmmm, kita pun sejak kanak-kanak lagi dah buat permainan membazir ni, antaranya cari gula-gula dalam tepung, main baling-baling telur (dua orang berdiri dengan jarak jauh), cikgu kita pun kadang-kadang ada yang guna tepung buat line kat padang bagi acara sukan, kadang-kadang secara tak sedar kita juga banyak melakukan perkara yang membazir, makan tak habis, bazir masa, tengah makan kek pun segelintir dari kita ambil cream dan colet ke muka, erkkk, boleh nilai bazir tak tu?

Saya tidak melihat serius dari aspek hukum, cuma dari aspek adab ia dilihat kurang kerana melibatkan makanan, siapa kata pemuda-pemuda dulu tiada main aktiviti menelur ni, ada je, tapi telur mereka telur tembelang yang busuk, ada je nenek-nenek yang menembelangkan cucunya dengan telur tembelang yang sudah tiada nilai kenyang, tapi ada nilai ukhuwah, sebab itu ada pepatah melayu menyebut, umpama menarik rambut di dalam tepung, rambut dikeluar, tepung tidak berselerak, sebabnya pada ketika itu nilai tepung amatlah berharga.

Saya tidak fikir permainan telur-menelur merupakan perkara serius, masing-masing punya hujah dan pendapat, terpulang, pada mereka yang nak melakukan aktiviti menelur, silakan, tetapi siapa yang tidak, tidak mengapa, tapi kita perlu sepakat, apabila di kalangan kita ada tahap sampai tidak cukup makanan, maka HARAM hukumnya permainan sebegitu.

Bagi yang suka beralasan ukhuwah, saya memetik kata-kata Prof. Dr. Abdul Nasir ‘Ulwan yang menyebut bahawa ‘ukhuwah ini hanya milik orang mukmin’. Kerana mana-mana perkataan ukhuwah yang disebut sama ada di dalam al-Quran mahupun di dalam al-Hadis gandingan perkataan UKHUWAH disebut juga perkataan MUKMIN. Sebabnya hanya orang mukmin yang boleh memandu kelakuan dan kebaikan ketika berukhuwah, lalu ukhuwahnya membawa ke jalan yang diredhai Allah swt. So jom kita nilai iman kita hari ini.


Saya syorkan anda membaca kitab ini untuk menilai semula landasan ukhuwah kita


"Ya Tuhan kami, sesungguhnya kami mendengar (seruan) yang menyeru kepada iman, (iaitu): "Berimanlah kamu kepada Tuhanmu", maka kamipun beriman. Ya Tuhan kami, ampunilah bagi kami dosa-dosa kami dan hapuskanlah dari kami kesalahan-kesalahan kami, dan wafatkanlah kami beserta orang-orang yang banyak berbakti." 3:193

waAllahu a'alam...

p/s: tapi agak zalim jugak kan kalau kena telur time musim sejuk, kesian kawan tue nak mandi, tepung kira ok lagi, bersih-bersih macam tue je, papepun apa yang ditulis ni bukan satu galakkan ye. Oklah, ada banyak perkara yang lebih utama lagi yang nak difikirkan, chill out yoo...
design by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...