Advanced Search

Custom Search

Followers

Hudud & Islamofobia...


Barangsiapa yang mentaati Allah dan RasulNya, maka sesungguhnya berjaya dengan kejayaan yang nyata.


Setelah sekian lama, kita melihat bahawa isu hudud ini seringkali tenggelam timbul, apabila ia tenggelam tidak semena-mena ia akan timbul semula, sama ada disebabkan oleh politik, kejahilanan pemahamam yang kadang-kala tidak masuk akal. Adakalanya kita melihat ia seperti dihangatkan semata-mata untuk melihat kepintaran seseorang, atau kejahilan seseorang atau hanya kerana ia perbalahan sesama kita dan di api-apikan.

Saya sering kali terdetik untuk menulis tentang hudud ini, tetapi memikirkan bahawa ia tidaklah terlalu serius kerana kehangatan hudud ini tidak lari dari serangan dan agenda politik tersendiri. Tetapi apabila melihatkan kejahilan kefahaman individu yang makin merebak entah sampai bila, akhirnya saya terpanggil untuk membetulkan sedikit pemahaman. Telah ramai ilmuan yang berkata mengenainya, saya hanya menambah.

Ironinya, telah banyak kaedah serta pelbagai ceramah dan seni dakwah yang sampai kepada masyarakat Malaysia khususnya untuk menerangkan bahawa hudud itu adalah begitu dan begini, tujuannya semata-mata untuk mempeingatkan kepada kita bahawa had Allah swt bukanlah satu senda gurauan.

Mungkin ada yang mengetahui, tetapi tidak beringat tentang fobia dalam Islam, kesan besarnya fobia masyarakat dunia tentang Islam adalah mengenai hudud. Bukannya syahadah, solat, puasa, zakat mahupun haji. Bagaimana kita melihat bahawa terlalu ramai yang tersalah sangka mengenai hudud Allah swt. Mungkin mereka terkesan dengan fobia mengenai cerita dan berita hudud.

Ya, siapakah yang tidak takut apabila melihat hukuman yang secara dasarnya memang tidak mampu untuk dilihat dengan kudrat pancaindera kurniaan Allah swt. Masih segar diingatan saya tentang sebuah kisah dari guru saya [bukan Malaysia], yang pada waktu itu dia masih dibangku sekolah, ketika di pekan dia melihat ramai yang menuju ke satu tempat, dia berhimpit dan ingin melihat apakah yang sedang berlaku di hadapan itu? Lalu beliau mendapati bahawa seseorang sedang dipancung, lalu lemah gemalai tubuh beliau melihat individu tersebut dipancung, beliau dibantu oleh rakannya untuk pulang keasrama. Itu kisah puluhan tahun dahulu, ketika itu beliau pun masih lagi di pangku sekolah, yang tidak biasa melihat darah dan hukuman sebegitu. Itu bukanlah hudud.

Jika dinilai dari aspek pancaindera kita sebagai manusia, apabila melihat sesuatu yang tragis kita anggap ia sebagai suatu kekejaman, sedangkan banyak lagi perkara tragis yang tidak kita tahu yang jauh lebih kejam dari hudud Allah swt, tragis lain merupakan kekejaman, tetapi hudud itu jauh bertujuan mendidik hambaNya untuk terpandu hidup di dunia ini.

Sebenarnya fobia masyarakat dunia kepada Islam dihebahkan lagi dengan salah faham orang Islam itu sendiri terhadap agama mereka. Jika dilihat ada kes berkaitan perogol beragama Islam yang dikerat kemaluannya, ada wanita yang berzina dipukul dan terbogel sebelum mati, ada kanak-kanak perempuan yang dirotan dengan kejam kerana telah memalukan keluarganya. Ini semua telah mem-fobia-kan masyarakat dunia dan telah menyebabkan salah faham berlaku dalam Islam.

Ya, sebagai Islam kita tahu ia bukanlah hudud Allah swt, tetapi masyarakat dunia telah sepakat mengatakan “Oh,! begini rupanya Islam mengajar penganutnya”

Begitu juga saya melihat video terbaru Tun mengenai tanggapan beliau terhadap hudud Allah swt. Apa yang diperkatakan beliau tidak banyak jauh bezanya dengan apa yang telah beliau katakan pada 4 tahun lalu ketika saya turut serta dalam pertemuan bersama beliau di pejabatnya.

Beliau sering memberi contoh tentang kes mengenai wanita yang mendakwa dirogol, lalu tidak dapat mengemukakan 4 orang saksi, lalu telah diqazaf akibat tuduhan zinanya itu. Contoh itu berlaku pada sekitar tahun 2008 dan saya tidak akan sebutkan di negara manakah ia berlaku. Saya melihat bahawa ia seperti terkesan dengan fobia tentang hudud ini.

Saya suka melihat mereka yang dikatakan jahil dengan kacamata dakwah, kerana jika saya melihat dengan kacamata fiqh saya akan menghukum, dan jika saya melihat dengan kacamata ahli hadis saya akan syadid. Tetapi jika melihat dengan kacamata dakwah, kita akan senyum dan menjawab dengan hikmah.

Beliau bukanlah orang yang mahir tentang ilmu Islam, namun pemikiran dan logik akal manusia juga adakalanya perlu dirai, mereka yang tidak faham kita fahamkan, mereka yang tidak tahu kita tahukan mereka, jika kita yang mengaji pengkhususan agama pun kuat melatah, maka tidak ada bezanya antara kita dan masyarakat awam.

Saya cuba untuk memberikan sangkaan sebaik yang mungkin. Mungkin apa yang dibicarakan oleh beliau adalah mengenai tatacara hudud. Bagaimana mensabitkan kesalahan, bagaimana mengira sesuatu individu sebagai pesalah, bagaimana jika berlaku syubhah dalam sesuatu kes, dan sebagainya. Saya tidak mengulas lanjutnya.

Hudud itu bukanlah bukti bahawa tertegaknya dunia Islam, selepas kejatuhan khilafah Uthmaniah, kita sekarang sedang menjalani semula kefahaman dan keteguhan pegangan terhadap Islam. Dakwah perlu berjalan semula, bukanlah maksud saya kita perlu bermula dari A, tetapi serba sedikit kesan daripada kejatuhan khilafah itu membuatkan kita perlu semula memberi kefahaman kepada masyarakat Islam tentang agama yang mereka warisi.

Ketahuilah, terbinanya Islam melalui 5 perkara:

Syahadah terhadap ketuhanan Allah swt yang tiada lain yang disembah melainkan dia, dan muhammad itu adalah utusan Allah swt, menunaikan solat 5 waktu, berpuasa di bulan Ramadhan, mengeluarkan zakat, dan melakukan haji atas kemampuan. [Bukhari dan Muslim]

Lihatlah susunan kalimah ini, permulaannya bercerita tentang akidah, kemudian baru disusuli dengan kewajiban, kemampuan, perkongsian susah dan senang, dan pengorbanan. Sempurna semua, maka jalankanlah had Allah swt kepada yang melampau.

Fahamilah bahawa Islam itu cukup indah untuk dianuti dan di amalkan. Lengkap selengkap-lengkapnya.

WaAllahu a'alam...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...