Advanced Search

Custom Search

Followers

Cecinta.

Tiadalah Makna Pada Kata Cinta Itu Melainkan Pemilik Yang Memberi Makna Kepadanya
Lama benar tidak menulis di blog sendiri. Saya agak terlena dan hanyut kesibukan dunia lain sehingga menyebabkan tidak mempunyai masa untuk diri sendiri. Sehingga jika ada kesempatan rehat yang seketika, saya lebih memilih untuk berehat fizikal dan mental. Jadi dengan kesempatan yang seketika ini saya cuba untuk mengisi sedikit perkongsian ilmu dan nasihat yang ada. dan Ia, tentang cinta. Cerita cinta memang tidak pernah habis.

Cinta manusia ataupun cinta tuhan bukan menjadi pembahagian dalam penulisan ini, tetapi C.I.N.T.A. itu sendiri dikisahkan berdasarkan rasa. Bagi remaja yang baru mengenal cinta, ia seperti sesuatu yang meriangkan hati, kerana cinta juga merupakan satu alam, apabila bercinta, cukuplah bersama dengan orang yang kita cinta, kita sudah merasakan seperti dunia ini "aku yang punya". Kuasa cinta itu sangat besar, kesanggupan setinggi gunung, biar meredah lantai berkaca, atau berenang di lautan yang penuh duri, tapi kerana cinta, apa saja "I sanggup korban untuk U".

Berbanding zaman dahulu-kala, kini alam cinta terlalu meluas, sehinggakan peluang untuk bercinta bagi kanak-kanak juga tersangat besar. Sekolah dan pusat tuisyen, antara ruang untuk menitipkan bibit-bibit cinta. Bagi yang dewasa pula titipan cinta berlaku bukan sahaja di universiti, malah di tempat kerja juga antara menajadi tempat untuk kisah permulaan cinta berlaku.

Cinta ini adakalanya dilihat bagus dari satu sudut, bagi adik-adik yang bersekolah, jika sang cinta mereka bersekolah di sekolah yang sama, biarlah demam atau sakit sekalipun, hari sekolah, mereka tetap ingin ke sekolah, kerana tidak melihat sehari bagaikan rindu seminggu. Biarlah melalui jalan yang jauh untuk ke pejabat guru, asalkan ia merupakan jalan untul melihat sang cinta, "apa yang nak dikisahkan".

Ironinya, cinta ini memang datang tanpa diduga, riak wajah dan riang hati, dapat dilihat dari kata mata yang sukar untuk menipu. Walaupun kini saya tidak dilamun cinta manusia, tetapi ia tidak menafikan kepakaran saya untuk mengesan mereka yang sedang bercinta, kerana, satu masa dahulu, saya juga pernah terlibat dalam gelombang cinta manusia.

Cinta ini hanyalah ilham, namun hati jualah yang menerbitkan perbuatan cinta, hati yang baik akan melahirkan cinta yang baik, tetapi hati yang busuk, sudah terntu, cinta juga terasuk.

Cinta ini bukanlah satu kelemahan, sebaliknya satu perasaan, jika terjatuh cinta, janganlah sibuk menyalahkan diri, kerana kita adalah ciptaan tuhan yang punya nafsu, tetapi jika hati tidak boleh nak rasa cinta, "haaa, itu yang problem tu". Perbezaan lelaki dan perempuan tidak banyak jauh bezanya, masing-masing terasa untuk ingin berpasangan. Cuma, saluran cinta itu adakalanya dilihat tidak seberapa tepat diamalkan oleh kebanyakkan daripada kita.

Cinta bermula daripada kenal, dari kenal datangnya rasa empati dan simpati, kemuncaknya adalah ikatan, diakhiri dengan hubungan iaitu hubungan dua kelamin. Saya rasa tidak perlu malu untuk menyebut, sebabnya remaja sekarang pun lebih advance dari saya, kata mereka "janganlah kolot sangat". Malangnya, tafsiran cinta kebanyakkan daripada kita ialah, cinta itu merupakan hubungan kelamin. Minta maaf lah ye, bukan saya kata, tapi tuhan kita yang kata, memang tiada kompromi, hubungan tanpa ikatan nikah, sememangnya haram.

Tahukah kita bahawa cinta itu merupakan hubungan yang "sangat sweet". "I belanja U today, esok U belanja I pulak ok". Kadangkala, belum lagi punya ikatan, sudah memanggil 'daddy' dan 'mummy'. Kalau nak nampak soleh sikit 'abi' dan 'ummi'. Goli den mendongarnya.

Saya berhenti menulis setakat ini, saya tinggalkan lebihan masa untuk anda mengetuk dan bertanya diri, cinta itu tidak buta eh, tapi cinta itu berkabus je, bayangkankan diri anda di dalam kabus, so, berhati-hatilah ye...
0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...