Advanced Search

Custom Search

Followers

Pertemuan Yang Dinanti.

Lailatul Qadr, terbaik sehingga ganjaran pahala menyamai 1000 bulan...

Ada riwayat mengatakan Lailatul Qadr dapat dirasa seperti terdapat satu 'nur' yakni cahaya yang dapat dilihat sepanjang malam, ada juga riwayat yang mengatakan bahawa dilihat pepohon rebah ke bumi seperti sujud, terdapat juga riwayat yang mengatakan bahawa seperti bisikan suara malaikat ke telinga. Maka itulah pertemuan dengan Lailatul Qadr.

Begitulah indahnya Lailatul Qadr, doa diterima bahkan pahala amalan menyamai 1000 bulan.

Namun, tidak mengalami situasi di atas, bukan bermakna tidak berjaya 'menjumpai' Lailatul Qadr, seperti mana hidayah yang datang diturunkan Allah SWT kepada hambaNya dengan cara yang berbeza, begitulah juga caranya Allah SWT menemukan Lailatul Qadr kepada hambaNya. Lailatul Qadr dapat dirasa, bukan berjaga malam semata untuk melihat kerebahan pepohon tunduk sujud, melihat cahaya terang-benderang di satu sudut, atau apa sahaja bentuk fizikal yang lain.

Memang fitrah manusia suka mengagumi sesuatu dengan melihat, dirasakan pelik maka itulah kekaguman mereka, berbentuk fizikal. Sedangkan ia mesti dirasa, dengan hati yang penuh kesungguhan, ikhlas mencari dan meredhai akan ketetapan Allah SWT dalam menemukan Lailatul Qadr pada hambaNya, dengan penuh ketundukan dan keyakinan bahawa dia telah merasai Lailatul Qadr.

Dalam riwayat lain dikemukakan bahwa di zaman Bani Israil terdapat seorang laki-laki yang beribadah malam hari hingga pagi dan berjuang memerangi musuh pada siang harinya. Perbuatan itu dilakukan selama seribu bulan. Maka Allah menurunkan surah Al-Qadr yang menegaskan bahwa satu malam Lailatul Qadr lebih baik daripada amal 1000 bulan Bani Isra'il tersebut. (Diriwayatkan oleh Ibnu Jarir yang bersumber dari Mujahid.)

1 comments:

innerinspiration said...

Salam. Rasanya malam baru ni dah malam alqadr. Nasib baik jadi imam terawih tahun ni. kalau tak Ramadhan kena struggle lebih la.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...