Advanced Search

Custom Search

Followers

Childrenhood is not the one and only for 'hemah' approachment...

Video ‘sajak kematian’ terbitan Mawaddah Production baru-baru ini menjadi satu perbualan hangat kerana ia melibatkan pendidikan dan kanak-kanak, kontroversi ini tercetus selepas dedahan media gara-gara seorang ustazah pertontonkan tayangan tersebut kepada anak-anak murid beliau yang bersekolah rendah, kesan daripada kontroversi ini membuatkan saya berminat untuk mengulas sedikit walaupun agak terlambat. Adakah anda tahu bahawa kesan daripada kontroversi ini termasuklah:

- Menimbulkan bantahan beberapa pihak termasuk ibubapa dan mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

- Kementerian Pelajaran juga dilaporkan akan mengadakan siasatan berhubung penggunaan klip video itu di sekolah-sekolah.

- Pegawai Perhubungan Awam Mawaddah Production, Alifi Alias pula berkata, jualan VCD tersebut semakin meningkat selepas tercetusnya kontroversi tersebut.


Agak-agaknya kalau media cetuskan kontroversi untuk blog saya, pasti saya akan berobah menjadi Ikon remaja, huhuhu... setuju kan...


Ulasan Menteri Pelajaran Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein "Saya sungguh tidak bersetuju kerana kita hendak mendidik mesti secara berhemah dan pendekatan yang menakut-nakutkan lebih-lebih lagi terhadap anak-anak yang usianya cukup muda, saya rasa ia tidak akan membawa manfaat."


Saya bersetuju dengan pendapat YB Datuk Seri, tetapi pendidikan secara berhemah itu bukan sahaja untuk mereka yang berada di peringkat umur kanak-kanak, bahkan ia adalah untuk semua peringkat umur, hatta hendak berdakwah pun begitu juga.


Pada saya, pertunjukkan sesuatu video itu mesti disusuli dengan ulasan yang tepat dan mampu untuk memberi paham kepada penonton supaya tayangan video itu tidak menjadi bahan fitnah dan membuatkan penonton tidak memahami kandungan dan objektif video tersebut. Saya sering menasihati rakan-rakan saya juga diri sendiri ketika di mana-mana sahaja program motivasi dan seumpama dengannya supaya pengisisan program itu mestilah dikaji dengan 5 tapisan utama:


- Objektif program.

- Tahap umur peserta.

- Latar belakang peserta termasuklah keadaan dan sikap peserta.

- Situasi atau suasana program.

- Penyampai yang diuji dan ditemubual berkali-kali.


Istilah tangkap muat ataupun ’hentam kromo’ bukanlah satu istilah yang boleh digunakan di dalam mana-mana program dakwah dan motivasi.


Saya juga berpendapat bahawa tayangan video ini tidak menimbulkan sebarang unsur penyelewengan akidah seperti yang didakwa oleh beberapa individu, bahkan ada mufti yang mengatakan ia boleh membawa kepada khurafat. Saya tidak pasti dari aspek manakah yang dilihat mufti tersebut akan khurafatnya kerana beliau tidak menjelaskan dengan lebih lanjut.


Cuma apa yang ingin disimpulkan di sini ialah dalam berdakwah kepakaran penyampai merupakan satu elemen yang amat penting manakala ulasan yang tidak lari dari tajuk dan jenis tayangan pula merupakan satu aspek bantuan dalam menjaga mutu ulasan.


Melihat kepada kes ini pula, kacamata saya jelas dan tidak retak menunjukkan bahawa tiada faedah sementara yang dapat diberi kepada kanak-kanak tersebut kerana minda kecil mereka hanya mampu untuk cepat mengingat, tetapi tidak untuk memahami sesuatu yang baru dalam masa yang singkat, apatah lagi 15 minit sahaja. Lagi-lagi orang melayu yang takutkan hantu lebih daripada tuhan mereka, percayalah bahawa jika tayangan itu ditayangkan pada kanak-kanak ia sukar untuk memberi kesan yang positif kepada mereka bahkan berisiko tinggi untuk kesan yang negatif, ia hanya membuatkan kanak-kanak rasa lebih takut dengan ’hantu’ kerana tayangan itu memperlihatkan keadaan yang bersuasana gelap, suara kuat, dan ketakutan. Nothing is better... Anak-anak atau adik-adik anda pasti takut untuk ke tempat gelap secara beseorangan selepas ini.

2 comments:

mentel said...

533 people viewed your blog..
you need another 467 viewers in order utk capai your 1000 viewers nye target hehehehe

SyaSyams

Alif Lam said...

untuk ulasan lebih lanjut mengenai sajak kematian dan isu2 semasa sila layari blog http://www.eratimur.com

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...