Advanced Search

Custom Search

Followers

Tips Pelajar Baru Malaysia-Jordan


Tahniah saya ucapkan kepada semua pelajar-pelajar baru yang telah dipilih Allah swt untuk meneruskan pengajian di bumi Isra' Jordan.

Dengan masa yang terhad, saya ingin kongsikan sedikit tips sebagai peringatan dan pengetahuan pelajar-pelajar baru untuk memulakan langkah-langkah ilmu dan terus menghidup udara pepasir dan kering bumi Arab, Jordan...


Penempatan dan Keselamatan

1- Untuk bahagian ini, seperti biasa mungkin terdapat dikalangan antum yang akan transit (duduk sementara) di rumah-rumah senior sebelum memasuki ke rumah sewa antum yang sebenar.

2- Jadi untuk itu antum bolehlah berkenalan dengan senior-senior terlebih dahulu sebelum mengenali bumi luar masyarakat arab.

3- Sebagai pelajar baru antum dinasihatkan untuk TIDAK MENANDATANGANI (sign / tauki3) mana-mana borang akad dengan masyarakat arab TANPA pengetahuan senior, itu yang penting. Ada bahayanya.

4- Juga antum boleh mencari senior yang mahir untuk mendapatkan sedikit nasihat sekiranya mahu. (Ade je senior-senior yang kena tipu gak, hehe, sebab mereka kurang bermuamalat dengan masyarakat luar. :)

5- Tanyakan adab dan bahasa-bahasa penting untuk antum memulakan langkah permualaan bermuamalat dengan masyarakat luar.

Contohnya geleng kepala, isyarat kita maknanya tidak, tapi arab geleng kepala sebab tak berapa dengar apa yang dikata atau makna lain, dia suruh kita ulang cakap...

Dan juga bahasa-bahasa kamgpung (loghat daerah) mereka...

Juga nilai wang ringgit, tiba-tiba mereka minta rubu3 (suku) atau nusf (separuh) jangan menggagau pula tanya, eisyh rubu3? eisyh nusf? kang dia kata 'nusf dinarein', hehe, memang dah kena kelentong...

6- Istilah 'SONFUR', ala itu biasa je, kalau antum mengaku antum 'judad' (baru) antum jangan malu nak mengaku sonfur pula. Kalau antum tak mengaku judad, jangan antum mengaku sonfur pulak, memang pening kepala arab nanti. Tapi antum jangan menipulah, arab ni kuat ingatan, dia tahu antum bukan orang yang biasa mereka lihat kat kawasan tu.

Ada setengah senior kata sonfur tue macam menghina kita maksudnyer 'budak hingusan', tapi saya pernah bertanyakan sendiri kepada member arab, dia kata sonfur ni istilah untuk mereka yang baru, dan dia juga menafikan yang bahasa itu bahasa menghina, dia kata mungkin segan untuk mengaku sonfur, tapi dah itu hakikat. Sabo jelaaa...

Saya pula istilahkan sebagai 'baru setahun jagung', haaa, kan nampak macam tak hina tue, tapi ada segan-segan sikit laa. Arab sendiri pun jika mereka di tahun 1, mereka akan dipanggil sonfur, saya pernah uji beberapa arab... "Anta sonfur?" mereka dengan segan silu dan selumber jawab, "na3am, ana sonfur"... Haha... Lawak guling-guling...

Paling kelakar, jangan bila mereka tanya "anta sonfur?" Antum jawab, "la', ana malizi..." :)

Sekiranya antum mengalami masalah 'faturoh' (resit) yang lama-lama, ada kemusykilan, jangan bayar dulu, semak semula:
1- Betul ke itu resit kita.
2- Cek tarikh, adakah resit itu adalah resit waktu kita duduk atau yang sebelum-sebelumnya.

Di Mutah,

untuk yang mengalami masalah air, jangan ke kaunter bayaran, antum boleh terus berjumpa dengan Mudir Idarot al-Maa' (Ketua Penyelia Jabatan Air ) 3a-ilah Mahadein. Dia ni freindly sikit, kalu yang lain-lain tu takut muka masam. Dia boleh tolong cek record dari pejabat dia. Sebut saja nama 3a-ilah rumah sewa antum.

untuk yang mengalami masalah elektrik, saya tak berapa ingat nama dia, tapi saya ada no telefon dia, siapa nak boleh mesej saya. Dia boleh terus ke rumah antum untuk memastikan meter dan faturoh antum. Kalau antum was-was dengan masalah resit yang tuan rumah minta bayaran mahal dan logik akal, bolehlah hubungi dia.

Kalau masalah tersumbat, hubungi sahaja Biro Kebajikan dan Penempatan, mereka ada unit baik pulih, kalau antum panggil arab, silap-silap kena bayar sehingga RM100, sangat 'musy ma3kul'.

Bas ke Jamiah, 20 qursy, naik van kadang-kadang 75-80 qursy, dan keta 1jd... Nak ke mana-mana pun biasa 1jd... Dia tak kira kepala, kalau antum naik ramai-ramai, dia kenakan bayaran ikut kepala, nasihat saya, antum turun, dan cari van lain.

Buat masa ini, ni je laa yang saya terfikir, antum boleh tanya senior-senior lain untuk pengetahuan lanjut, andai ada lagi nanti saya kongsikan.

Untuk tips pelajaran, insyaAllah jika berkesempatan saya akan tulis pada penulisan akan datang, yang penting, rajinkan bermuamalat dan bersembang dengan masyarakat-masyarakt luar, jangan berat mulut. Bahasa kitab atau fushah jarang digunakan di pekan-pekan... So, banyakkan belajar lahjah mereka. Yang penting, niat mesti betul sebab ke antum ke Jordan, bukan suka-suka naik kapal terbang, berubah dan merubah...

Salam Syawal, Maaf Zahir dan Batin.
Dari saya, Mohamad Ariff bin Abdul Sarip.

1 comments:

Mazlum Syahid said...

https://drive.google.com/file/d/0B6ut4qmVOTGWMkJvbFpZejBQZWM/view?usp=drivesdk

Web: almawaddah.info

Salam


Kepada:

 

Redaksi, rektor dan para akademik


Per: Beberapa Hadis Sahih Bukhari dan Muslim yang Disembunyikan


Bagi tujuan kajian dan renungan. Diambil dari web: almawaddah. info

Selamat hari raya, maaf zahir dan batin. 


Daripada Pencinta Islam rahmatan lil Alamin wa afwan

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...