Advanced Search

Custom Search

Followers

Mereka berpura-pura Jahil.

Perhatikan beberapa perkataan yang aku bold, korang baca ikut susunan ok...


Ayat-ayat jahil + Ayat-ayat yang..... ok laa...


Garis panduan terbaru Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) yang melarang orang Islam bekerja di tempat-tempat yang menyediakan minuman keras menimbulkan pelbagai reaksi.


Syarat baru itu disertakan sebelum lesen perniagaan dikeluarkan kerana pengambilan pekerja beragama Islam di premis-premis berkenaan dikatakan bertentangan dan melanggar Seksyen 18 (2), Enakmen Jenayah Syariah.


Menurut pegawai, Jabatan Perhubungan Awam MPSJ, Azfarizal Abd Rashid syarat itu dibentangkan tahun lalu atas “inisiatif sendiri majlis itu demi menuju kebaikan”.


Mana-mana syarikat yang gagal mematuhi syarat itu akan dikompaun atau menghadapi kemungkinan lesen mereka ditarik balik, katanya.


Namun, garis panduan itu mendapat bantahan daripada sebahagian besar daripada pengusaha sektor hiburan di Subang kerana sebahagaian besar tenaga kerja mereka adalah orang Islam.Seorang pegawai kanan di sebuah pub, @live, di Sunway Pyramid, yang hanya mahu dikenali sebagai Johari mendakwa 50 peratus pusat hiburan di Subang akan ditutup jika pihak berkuasa benar-benar bertindak.


Majoriti kakitangan kami adalah pekerja tempatan beragama Islam, dan ini adalah sesuatu yang biasa dalam industri ini,” kata Johari yang mempunyai pengalaman 10 tahun dalam bidang berkenaan.


Beliau berpendapat pihak berkuasa sengaja mensasarkan sektor hiburan, sedangkan pusat-pusat industri yang lebih besar tidak tertakluk mematuhi garis panduan yang sama.


(Ayat ni yang paling aku suka...)


“Jika mereka ingin mengharamkan pekerja Islam (daripada bekerja di tempat yang menyediakan alkohol), bagaimana pula dengan orang Islam yang bekerja di Guinness Anchor dan Carlsberg?


“Bagaimana pula dengan pramugari MAS (Penerbangan Malaysia)? Mereka menghidangkan lebih banyak minuman keras daripada apa yang kami hidangkan di sini,” katanya.


sumber: Malaysiakini.com

_______________________________________________________


1- Tahniah MPSJ kerana melakukan "inisiatif sendiri demi menuju kebaikan", walaupun baru tersedar ia bertentangan dengan Enakmen Jenayah Syariah Negeri Selangor bahkan Syariat Islam itu sendiri, dan patut dicontohi oleh semua Majlis Perbandaran dan Majlis Bandaraya...


2- Hinanya rasa...


3- Macam seolah-olah hanya orang Islam je yang tahu hidang arak, tipu je tu, takkan tutup punya pusat-pusat tu...


3- Ayat Jahil dari Johari, "sesuatu yang biasa"...?


4- Yang tu ko pergi tanya kerajaan PR Selangor sebab Selangor ada kilang arak terbesar.


5- Yang tu pula ko pergi tanya kerajaan BN.

1 comments:

jimie1402 said...

terbaek!
betul2, sy sgt2 sokong. Mmg ade hadis kan sebut psl bnde ni.
Rujuk : http://tanya-ustaz.blogspot.com/2009/05/siri-1-hadis-hukum-arak.html

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...