Advanced Search

Custom Search

Followers

Jawatan Dari Maha Agung...

Semalam merupakan hari indah bagi mereka yang telah menyusun hebat tentatif kehidupan harian mereka. Segala amalan akan tertulis berikutan jiwa-jiwa mereka yang memandu diri untuk melakukan kebaikan dan kejahilan yang disengajakan.

Apatah lagi mereka ini sememangnya hidup berpandu kepada arah keduniaan kerana bimbang jauh ketingalan berbanding dengan manusia sekeliling. Pendek kata, hari ini kita terlalu mengejar hak dan pengiktirafan manusia. Akhirnya kita sedikit terpesong dengan beberapa niat yang mungkin pada mulanya ikhlas namun dicucuk sedikit rasa sesal dan seolah-olah menyalahkan diri sendiri dan takdir berikutan implikasi yang diduga tidak sama seperti implikasi hakikat yang dirasa.

Hendak dikisahkan baru-baru ini seorang pelajar yang baru pulang dari luar negara bertanyakan satu soalan yang membuatkan saya ternganga. Tempoh pengajian beliau tidak pula ditanya kerana tergamamkan soalannya. Apa yang diceritakan beliau di 'ia' kan sahaja tanpa sebarang bantahan bahkan hanya mengangguk menandakan diri sebagai pendengar yang terbaik juga cuba memupuk emosi beliau untuk terus bercerita dengan memastikan dirinya selesa dan rapat untuk menceritakan tanpa sebarang hijab yang menyebulungi rasa malu untuk meluahkan sesuatu.

Yakin dan percaya masih ada benda yang ingin ditanya dengan 'lebih' berdasarkan nada dan emosi beliau, akhirnya berjaya dihurai hanya dengan menggunakan psikologi emosi untuk beliau lebih senang meluahkan sesuatu.

Soalannya mudah? Maksudnya mudah diluah, namun sukar untuk memberi kata jawab yang tepat. "Macam mana nak hidup?"

Tergamam bukan?...

Benar, ramai graduan yang tidak mendapat sponsor untuk belajar di luar negara menghadapi sedikit kesukaran untuk memulakan langkah membina kerjaya di Negara sendiri kerana caranya sungguh fleksible...

Bergantung kepada jiwa dan perasaan yang dibina, soalan ini mungkin menunjukkan bahawa beliau seperti meminta-minta dan tidak mahu untuk memulakan langkah dari bawah. Benar, selain akhirat, dunia juga merupakan tuntutan untuk kita memegang watak hamba Allah, bahkan dunia juga merupakan stesen untuk mengumpul markah-markah serimbun yang mungkin untuk diterima amalan hingga menjadi tiket ke syurga.

Namun dunia bukanlah segala-galanya, tetapi ia merupakan segalanya.

Apapun soalan itu hanya didiamkan dan meminta untuk beliau berfikir sendiri apakah jawapan yang sesuai untuk dirinya, kerana nyawa dan nafas diberi dengan takdir dan susunan Ilahi. Maka lamunan yang terbuai dibias dengan nikmat yang dirasa untuk sebuah nilai kemanusian. Dari itu datangnya rembesan nafsi-nafsi yang pasti mendukacitakan pada sesiapa yang terlutut dipadang lapang hanya kerana mengalah dan menyalah.Mudahnya, panduan yang dicari bukan sebulat hakiki, perlu ada keyakinan diri dan bertindak mengikut rohani, gunakan otak seni dan logik untuk membina sikap, kerana mereka yang menggunakan otak seni semata-mata mempunyai dua kemungkinan, jika dia menemui jalan baik, dia akan baik sungguh-sungguh, tetapi jika dia bersikap jahil maka jahilnya juga adalah bersungguh-sungguh. Maka jawatan dari Allah jualah merupakan jawatan yang tidak membolehkan anda 'resign' sesuka hati, melainkan...

Innalillahi wa innailaihi roji'un...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...