Advanced Search

Custom Search

Followers

'Mosque' is not the translation for word 'Masjid'...Benarkah perkataan 'mosque' memberi erti kepada perkataan 'masjid'?

Setengah kajian mengatakan ia berasal daripada perkataan French iaitu mosquée, Old French iaitu mousquaie, Old Italian iaitu moschea, moscheta, Old Spanish iaitu mezquita, from Arabic masjid.

Berdasarkan sebuah buku, perkataan 'mosque' ini di ambil daripada perkataan 'mosquito' iaitu daripada bahasa Sepanyol. Ini kerana Raja Ferdinand iaitu Crusades melihat bahawa berkerumun penganut Islam di masjid di ibaratkan seperti berkerumunnya nyamuk-nyamuk.


Fakta ini pernah ditentang oleh setengah pendapat dengan mengatakan bahawa perkataan 'mosque' itu sebenarnya di ambil daripada bahasa Arab iaitu 'masjid'. Tiada makna lain.

Namun sehingga kini tiada fakta yang sohih mengenainya.

Apa yang penting, saya tidak mengiktiraf perkataan 'mosque' ini sebagai terjemahan dalam 'english language' yang membawa maksud 'masjid'.

Bagi saya, masjid tetap masjid, tiada perkataan khas walaupun tempat ibadah agama lain seperti church dan temple itu ada.

Seperti perkataan 'nasi lemak' yang tidak diterjemahkan, mereka mesti mengiktiraf 'masjid' sebagai kata khas bagi rumah ibadat kepada mereka yang beragama Islam.


So, letz go to the Masjid!!!

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...