Advanced Search

Custom Search

Followers

Akhirnya, Pendidikan Seks Dilaksanakan.

PUTRAJAYA: Kira-kira 500,000 murid Tahun Satu sesi persekolahan 2011 bakal menjadi kumpulan pertama diajar pendidikan seks yang diperkenalkan menerusi Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR), mulai Januari depan.

Pengarah Bahagian Pembangunan Kurikulum, Kementerian Pelajaran, Datu Dr Julaihi Bujang, berkata pendedahan pendidikan seks itu akan diajar menerusi subjek Pendidikan Kesihatan, di bawah Modul Teras Asas bagi Tahap Satu membabitkan murid Tahun Satu hingga Tiga.

“Pengetahuan mengenai pendidikan seks itu mewakili 75 peratus daripada keseluruhan pengisian kurikulum baru subjek berkenaan,” katanya.
Julaihi berkata, enam tunjang menjadi teras pengisian pendidikan seks yang akan dilaksanakan secara berperingkat bermula Tahun Satu hingga Enam mencakupi perkembangan manusia, perhubungan, perkahwinan dan kekeluargaan, kemahiran kendiri, kesihatan dan tingkah laku seksual serta masyarakat dan budaya.

“Perkembangan manusia mendedahkan murid mengenai pengetahuan sistem reproduktif manusia, manakala perhubungan pula menjurus mengenai kasih sayang dan persahabatan. Murid turut didedahkan mengenai perkahwinan dan kekeluargaan yang merangkumi tanggungjawab sepanjang hayat sebagai ibu bapa, manakala kebolehan dalam membuat keputusan menjadi pengisian kepada tunjang kemahiran kendiri.

“Turut diberi penekanan adalah kesihatan dan tingkah laku seksual yang membicarakan amalan seks sepanjang kehidupan, kaedah mengelakkan hubungan seksual, fantasi, kehamilan, penyakit seksual berjangkit, HIV dan Aids, manakala masyarakat dan budaya pula menyentuh mengenai isu seks dan masyarakat dan perundangan,” katanya kepada Berita Harian di pejabatnya di sini.

Julaihi berkata, keputusan menjadikan pendidikan seks sebagai pengisian utama subjek Pendidikan Kesihatan diambil selepas mengambil kira maklum balas dan pandangan pelbagai pihak termasuk Persatuan Aids Malaysia menerusi perbincangan meja bulat yang diadakan bagi memastikan kurikulum yang dibentuk memenuhi keperluan semasa pendidikan negara.

Beliau berkata, guru yang terbabit dengan pengajaran subjek berkenaan sudah diberi kursus, manakala bahan pengajaran turut disediakan bagi memudahkan murid mengikutinya, tahun depan.

“Kita amat berharap ibu bapa tidak bimbang dengan perkembangan terbaru ini, malah kita sendiri akui apa saja perkara baru membabitkan dasar atau kurikulum pasti ada yang sukar menerima dan memahaminya.

“Apapun, kita yakin jika pelaksanaannya (pendidikan seks) dapat dijalankan dengan baik dan lancar, masyarakat khususnya ibu bapa pasti memberi sokongan dan kerjasama terhadap pembaharuan ini,” katanya.

sumber: Berita Harian Online
_____________________________________________

Saya tidak mampu untuk memberikan pandangan secara tepat, kerana saya tidak tahu apakah isi kandungan modul pendidikannya, InsyaAllah saya akan cuba bertanyakan kepada rakan-rakan guru untuk pengetahuan lanjut, cuma kemungkinan nama pendidikan ini adalah lebih sesuai jika dinamakan dengan Pendidikan Kesihatan.

p/s: PPSMI dimansuhkan selepas mendapat bantahan dan merugikan pihak kerajaan kerana perlu berbelanja besar. Pendidikan seks...?

Lembaran Adha.

Salam Eidul Adha diucapkan kepada semua umat Islam di Malaysia khususnya dan seluruh dunia amnya, semoga kali ini kita sama-sama mampu untuk lebih menghayati erti pengorbanan dengan mencontohi pengorbanan para nabi terutama sebuah pengorbanan penuh makna melalui kisah Nabi Ibrahim AS bersama anak baginda Nabi Ismail AS...Dari saya, Penganalisis Minda anda...

Islam Punyai Matlamat.

Ramai yang telah memperkatakannya.

Susahnya Islam untuk berkembang adalah kerana penganutnya sendiri. Yang tidak menjaga akhlak dan kesucian hati, lalu tidak menampakkan sebarang perbezaan di antara penganut Islam dengan penganut agama yang lain samada agama-agama samawi mahupun agama-agama hissi melainkan dengan solat lima waktu.

Jika dibandingkan di antara tempat Islam diturunkan dengan tempat Islam berkembang maka perbezaannya amat memalukan.

TANAH ARAB! itulah yang saya maksudkan.

Sangat jauh berbeza akhlak bangsanya, mereka berpuak, kita juga berpuak, tetapi puak mereka jelas, jelas sekali melanggari hukum kemanusian, pergaduhan puak sehingga menyebabkan sesebuah puak yang lain terpaksa melakukan perintah berkurung untuk menyelamatkan diri, jadi pada hari tersebut mereka tidak dapat hadir ke tempat kerja masing-masing hanya kerana kesalahan yang dilakukan oleh ahli-ahli puak mereka.

Itu cerita puak, belum lagi dicampur aduk dengan soal ketamadunan mereka, kebersihan jauh sekali, sampah dibuang sesuka hati, merokok di dalam tempat ber "air-cond", satu kebiasaan, apatah lagi dalam berurusan, sungguh tidak menepati janji, bersumpah dengan nama Allah, adalah adat bagi mereka, tiada maksud disebaliknya.

Itu cerita di tanah arab, belum lagi di negara-negara Islam yang lain, pelbagai cerita dan kisah terkumpul dapat didengari yang begitu membusukkan nama Islam.

Jadi, apakah janji kita kepada mereka yang ingin mengenali Islam?

Jika kita kata Islam itu mengamalkan kebersihan dengan berhujah "kebersihan adalah sebahagian daripada iman" maka di eropah negara mereka jauh lebih bersih untuk dibandingkan dengan negara-negara Islam yang ada.

Jika kita menjanjikan kemajuan atas dasar Islam, maka kita lihat di Jepun jauh lebih maju dengan kelajuan keretapi mereka, bahkan penciptaan barangan kemajuan seperti elektronic adalah ciptaan mereka yang diguna pakai oleh kita.

Jika kita menjanjikan keuntungan dengan mengatakan Islam mengalakkan perniagaan dengan mencontohi Rasul Junjungan Muhammad S.A.W. maka kita lihat di Beijing mereka lebih hebat dalam perniagaan, bahkan negara mereka menjadi pusat pemborongan utama dunia.

Melihat kepada beberapa perkara sebegini maka hampir sahaja goyah keimanan anak-anak muda kita kerana dilihat seolah-olah seperti tiada keistimewaan dalam agama Islam.

Namun setelah puas meneliti dalam-dalam, kita akan jumpa apa sebenarnya Islam.

Merujuk kepada kes bunuh diri di Golden Bridge yang banyak membuka mata setiap daripada kita, bahkan kes yang pernah dibaca berlaku di Bandar Teknologi Akihabara, Jepun yang mana satu amukkan dengan membunuh orang awam yang melintasi kawasan tersebut telah megecohkan Negara Jepun yang terlalu popular dengan kelembutan asianya.

Lalu ditanya kepada orang mengamuk tersebut, adakah dia menghadapi tekanan kehidupan, dari keluarga, rakan-rakan, atau tekanan ekonomi diri. Jawabannya begitu mengejutkan, kesemua sangkaan tidak tepat, tetapi dengan mudah dia berkata, 'aku sudah bosan jadi orang baik'.

SubhanAllah, Islam sungguh cantik, kita punya sebab untuk melakukan sesuatu, untuk balasan dari Allah SWT, kita hidup untuk Allah SWT, sesungguhnya ibadah kita, perbuatan kita, hidup kita dan mati kita hanyalah untuk Allah SWT tuhan yang satu.

Kesilapan kita dalam menunjukkan akhlak sebagai seorang muslim memang satu kesilapan yang besar. Ia harus diperbaiki. Alangkah baiknya jika kita punya keduanya, akhirat dengan matlamat hidup kita, dengan dunia yang disebarkan dengan ketamadunan.

WaAllahu a'alam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...